Wednesday, March 20, 2013

RUSIJA JE USTAVILA UVOZ GMO KORUZE OD MONSANTO CORPORATION

Alois Kolar


Ruska vlada je prekinila uvoz in prodajo gensko spremenjene koruze Monsanto Corporation, po tem ko je francoska raziskava pokazala povezavo med GSO in rakom.

Ruski regulator pravic potrošnikov Rospotrebnadzor je pozval znanstvenike v inštitutu nutricije naj pregledajo študijo. Rospotrebnadzor je vzpostavil kontakt z Direktoratom evropske komisije o zdravju in potrošniki, da takoj pojasni stališče Evropske unije o gensko spremenjeni koruzi.

Poročilo katerega je objavila univerza v Caenu - Francija - prejšnji teden trdi, da so podgane ki so bile hranjene z Monsantovo gensko spremenjeno koruzo  NK 603 dve leti, razvile več tumorjev in drugih bolezni kot kontrolna skupina  katero so hranili z navadno koruzo. NK 603 ki se prodajo pod znamko Roundup, je gensko spremenjena, da lahko prenese pesticid glyphosate.

Seveda je Monsanto Corporation takoj kritizirala raziskavo s kritikami, da raziskava  "ne izpolnjuje minimalnih standardov, sprejemljivih za to vrsto znanstvenega raziskovanja" in da so podatki nepopolni.

V Monsanto Corporation so dejali, da bo Ruska prepoved imela zelo majhen vpliv na njihovo poslovanje, ker država uvozi zelo majhno količino koruze iz ZDA. Poleg tega Ruska vlada ne dovoli kmetom saditi GSO koruzo. "Rusija je neto izvoznica žita, zato bo dejanski vpliv začasne prepovedi - če sploh bo, majhen", so dejali v izjavi za javnost.

Medtem bo Francija nadaljevala s prepovedjo gensko spremenjenih izdelkov v državi, kljub pritiskom Evropske unije. Francija je pozvala nacionalno agencijo za živila ANSES naj preuči študijo o Monsantovi koruzi. Če bodo druge države sledile Rusiji in Franciji bi to lahko bil hud udarec popolnoma nepotrebni, zlobni, pokvarjeni ameriški biotehnologiji.

V zvezni državi Kaliforniji (magične ZDA) se aktivisti borijo za odstranitev gensko spremenjene hrane iz polic. Prav tako se borijo za sprejetje Proposition 37 - zakon ki zahteva obvezno označevanje izdelkov z GSO. Monsanto nasprotuje zakonu in je že namenil $4,2 milijona za lobiranje proti zakonu (mafija...).
Več kot 2000 kmetov je pozvalo vlado ZDA, naj bolj temeljito preuči vplive gensko spremenjene koruze Monsanto Corporation.

Viri:

RT News
Mail online
The World's Most Evil Corporation

Rusia ha sospendido las importaciones de maiz de Monsanto
Russia has suspended import of Monsanto maize

Chiclayo - Lambayeque, Peru, 20.03.2013.

No comments: